Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Κοίτα να δεις, εγώ πιστεύω πως...


Εμπειρία από τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχω, έχω όμως δει και αξιολογήσει πολλά επιχειρηματικά πλάνα. Είπα λοιπόν να δεχτώ ότι ο Δήμος μας είναι μια μικρή επιχείρηση με αναγκές επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης. Λέω να γράψω ότι μου έρχεται στο κεφάλι σαν πρώτη προσέγγιση του reengineering (brainstorming το λένε στο χωριό μου) και ίσως βγεί κάτι. Βλέπεις ένας Δήμος δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, παρόλα αυτά κοινά στοιχεία υπάρχουν. Για να δουμε....


Όραμα

- Ανταγωνιστική τοπική αγορά (περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες απασχόλησης)

- Καλύτερη συγκοινωνία

- Αναμόφωση των δημόσιων/δημοτικών παροχών του Δήμου ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα one-stop-shop σημεία διευκολύνοντας την διεκπεραίωση υποθέσεων.

- Μείωση της ανεργίας μέσα από δημοτικό portal ευρέσεως εργασίας


Στρατηγική

- Προσπάθεια για ομοφωνία και κοινή προοπτική όλων των εμπλεκόμενων φορέων πάνω σε θέματα του Δήμου

- Ανάπτυξη ενός αποδοτικότερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των τοπικών επιχειρηματιών. Συμμετοχή των επιχειρηματιών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

- Ορθολογικότερη και αποδοτικότερα συντονισμένη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων


Στρατηγικοί στόχοι και μέτρα

Προσπάθεια μείωση της ανεργίας (αφού υπολογιστεί πρώτα σε επίπεδο Δήμου!. Η τελευταία απογραφή είναι μία καλή αρχή). Κριτήρια θα μπορούσαν να ειναι α) η καταγραφή των απασχολούμενων ατόμων κατά ηλικία και φύλο και β) επίπεδα ανεργίας σε διάφορες ομάδες π.χ. γυναίκες, ηλικιωμένοι, ανειδίκευτοι νέοι και νέες κτλ. Επανάληψη της εν λόγω διαδικασίας μία φορά τον χρόνο μέσα από ηλεκτρονική/τηλεφωνική/προσωπική καταγραφή και αξιολόγηση εφαρμοσμένων πολιτικών.

Η προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα και σε συνεργασία με άλους φορείς ή δημους.

- Παροχή βοήθειας ώστε μακροχρόνια ανεργοι να βρουν απασχόληση

- Υποστήριξη ατόμων ώστε να μην χάσουν την υφιστάμενη απασχόληση

- Εντοπισμό και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιών που αποτελούν εμπόδιο στην μείωση της ανεργίας

- Συνεχής αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός, εφόσον απαιτείται, της εκάστοτε πολιτικής


Προσέγγιση και πολιτική σχεδιασμού

Οι τομείς που απαιτούν προσοχή και ενέργειες από τον δήμο είναι:

- Αγορά (σε επίπεδο λιανικής πώλησης)

- Κατασκευές (τόσο σε επίπεδο δημόσιων/δημοτικών έργων όσο και σε επίπεδο κατοικίας)

- Δημόσιες υπηρεσίες

- Υγεία και κοινωνική πρόνοια

- Ελεύθερος χρόνος και δημιουργία (από τα πιο βασικά!)

- Συγκοινωνία (γεωγραφικώς πλήρης και συχνή)

- Εθελοντισμός

Όλα τα παραπάνω φυσικά μπορούν να οργανωθούν και να αναπτυχθούν αν ληφθούν υπόψη εγκαίρως και συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό δεσμεύοντας κονδύλια εξαρχής.


Άσκηση διοίκησης, διαχείρισης και δημοτικού έργου

Αυτά που εντοπίζονται στον Δήμο μας (άσχετα από παράταξη, πρόσωπα και πολιτικές) είναι α) η έλλειψη ομοφωνίας και κοινής δράσης, β) έλλειψη ουσιαστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και γ) «διαμάχη» της εξουσίας έναντι της αποτελεσματικότητας.

Φυσικά το θέμα δεν είναι να βρούμε ποιός φταίει, αλλά τί φταίει και πως θα αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση. Οι ενέργειες πρέπει να αφορούν κάθε κομμάτι της διαχείρισης ξεχωριστά.

Η διαχείριση διαφόρων προγραμμάτων, η οικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότητα, τα διαθέσιμα κονδύλια και η δέσμευση υπέρ διαφόρων σκοπών, η διαχείριση κινδύνου (risk management) είναι κάποιοι από τους τομείς που απαιτούν ειδικότερο σχεδιασμό και μελέτη. Ο βαθμός αποδοτικότητας, αντικατάστασης και συμπληρωματικότητας πρέπει να μελετηθούν ώστε οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις να μπορούν να γίνουν κατα την διάρκεια της πορείας υλοποίησης γρήγορα και αποτελεσματικά.


Αξιολόγηση και απολογισμός

Η συνεχής επικοινωνία, η ανάπτυξη συνεχούς αμφίδρομης συμβουλευτικής δραστηριότητας με φορείς αλλά και τους δημότες, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της άσκησης της δημοτικής διοίκησης είναι μερικές από τις ενέργειες που θα πρέπει να αποτελούν την καθημερινότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.



Νομίζω ότι περιέλαβα ότι προσωπικά με απασχολεί αφήνοντας έξω διαδικασίες και φορείς που υπάρχουν στο οργανόγραμμα του Δήμου αλλά ποτέ δεν έδωσαν σημάδια ζωής. Εννοείται ότι τα παραπάνω αποτελούν θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά μόνο όταν μια διαδικασία μπεί πάνω σε χαρτί (και υπολογιστής κανει!) μπορεί να αναπτυχθεί και να επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και αποτελεσματικά.


Ολοκλήρωσα την καταγραφή των σκέψεων μου και δέχομαι ερωτήσεις...! :-)