Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Οδοί ήπιας κυκλοφορίας...για καλύτερη ποιότητα ζωής!


Σε πρόσφατη κουβέντα μου με ένα φίλο συγκοινωνιολόγο συζητούσαμε για πιθανές αλλαγές στον Χολαργό που ενδεχομένως να έδιναν άλλη ποιότητα ζωής στον Δήμο μας. Αυτό λοιπόν που μου πρότεινε σαν ιδέα ήταν: α) πεζοδρόμηση της καθόδου της Περικλέους από την Μεσογείων μέχρι και το ηρώο, β) μετατροπή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας της Βεντούρη από την Μεσογείων (νέος σταθμός του μετρό) μέχρι και το Δημαρχείο και το πάρκο, γ) μετατροπή σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας όλων των κάθετων οδών στην Περικλέους από την Μεσογείων μέχρι και το Δημαρχείο. Η μετατροπή να αφορά στο κομμάτι των οδών από την Φανερωμένης μέχρι και την Αετιδέων.

Μια τέτοια παρέμβαση θα έκανε πολύ πιο ανθρώπινο το προάστιο μας, θα γλυτώναμε από την κίνηση του μετρό και θα ήταν πιο ασφαλείς οι δρόμοι για τους μαθητές (υπάρχουν σχολεία στην περιοχή που καλύπτουν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις), για τους αθλητές / αθλούμενους (γήπεδο μπάσκετ και τένις στην Κλειούς), για τους καταναλωτές (καταστήματα και καφέ κυρίως στον πάνω τμήμα της Περικλέους) και για τους πολίτες εν γένει καθώς θα ήταν παντελώς ακίνδυνη και άνετη η πεζή μετακίνηση από τον χώρο του Δημαρχείου και του Εμπορικού στο μετρό και αντίστροφα (με δεδομένη την πεζοδρόμηση της καθόδου της Περικλέους).

Γνωρίζω ότι οι προτάσεις που καταθέτω δεν συνοδεύονται από μελέτες μηχανικών, συγκοινωνιολόγων, οικονομολόγων και από απόψεις των κατοίκων, αλλά θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση μελέτης. Ελπίζω να προκαλέσουν ενδιαφέρον οι παραπάνω προτάσεις και να γίνουν οι ενδεδειγμένες μελέτες έτσι ώστε, ίσως κάποια στιγμή, γίνει ένα τέτοιο εγχείρημα πραγματικότητα.