Πολύς λόγος γίνεται για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αν ήσασταν βουλευτές τί θα κάνατε? Προσωπικά νομίζω ότι όλα έχουν να κάνουν με το πόσο risk seeker είναι κάποιος ή όχι. Το ότι παρουσιάζω το πρόβλημα της χώρας μέσα από portfolio management terminilogy το κάνω για να δείξω πόσο μπορεί να απλουστευθεί η διαφωνία των 300 για τη ψήφιση ή όχι. Φυσικά υπάρχουν και άλλες παράμετροι αλλά όλες καταλήγουν στο πόσο "ριψοκίνδυνος" αλλά και γνώστης είναι ο κάθε βουλευτής.
Οι επιλογές που έχουν οι βουλευτές είναι α) να υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα (risk averse), β) να καταψηφίσουν το πρόγραμμα καθώς πιστεύουν ότι δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί για να μας σώσουν καθώς ο εκβιασμός απέτυχε (risk-seeking) ή γ) να δηλώσουν παρών ή να καταψηφίσουν το πρόγραμμα αν είναι βουλευτές μικρότερων κομμάτων και γνωρίζουν ότι η ψήφος τους δεν πολυμετράει και μπορούν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική (risk-neutral).
Το όλο θέμα λοιπόν είναι αν υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, εφικτοί, να μας βγάλουν από το τούνελ. Ή Ε.Ε. πιστεύω χειρίζεται την Ελλάδα βάσει του "βλέποντας και κάνοντας", δηλαδή πιέζουν και προειδοποιούν ότι το μεσοπρόθεσμο είναι μοναδική λύση γιατί δεν έχουν μπει (αν και σήμερα λέγεται ότι το έκαναν) στη διαδικασία να συνθέσουν μια εναλλακτική πολιτική. Η εν λόγω πολιτική θα έπρεπε να είναι λιγότερο επιβαρυντική και περισσότερο επενδυτική, με μακρύτερο ορίζοντα αποπληρωμής των τοκοχρεολύσιων (και απαραίτητα μειωμένο επιτόκιο για να μην βγουν τα τοκοχρεολύσια στο θεό) έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή. Το ερώτημα είναι...θα υπάρξει εναλλακτική λύση ή θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε γράφοντας οι οργανισμοί και οι τράπεζες ζημιές στους ισολογισμούς τους? Η απάντηση έχει να κάνει με την επίγνώση της κατάστασης, των συνεπειών αλλά και των εναλλακτικών και όλα ζυγισμένα με κοινό στοιχείο τον κίνδυνο.
Προσωπικά, είμαι risk-seeking τύπος και με τα όσα γνωρίζω (πολλά ή λίγα, θα δείξει), θεωρώ ότι πρέπει να καταψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο γιατί μπορεί να μην χρεοκοπήσει η χώρα αλλά χρεοκοπεί και θλίβεται η χώρα, και αυτό είναι πολύ χειρότερο!