Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Θέλουν και ποδηλατόδρομο τα γίδια!


 
Είδα με χαρά ότι έγινε η αρχή στο ευρύτερο και διευρυμένο προάστιο μας για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Εντάξει, μια πρώτη προσπάθεια είναι, αλλά κάτι είναι και αυτό. Από ότι πρόσεξα, συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, διαγράμμιση για ποδήλατα έχει γίνει μόνο στον Παπάγο. Είπα λοιπόν να πάρω ένα φίλο και να κάνουμε μια βόλτα για να δούμε τις διαδρομές που επέλεξε για να χαράξει ο δήμος.
 


Ξεκινάμε λοιπόν και με ενθουσιασμό θα έλεγα συναντήσαμε την κίτρινη γραμμή και το παραπάνω σήμα στο οδόστρωμα όπου διαχωρίζει σαφώς το μέρος του δρόμου που προορίζεται για τους ποδηλάτες. Και εκεί που πηγαίναμε στην οδό Νευροκοπίου, μπροστά από τα γήπεδα τένις και μπάσκετ, το θερινό σινεμά, τον στίβο και το κλειστό γήπεδο...

 
 
... αρχίζω και βλέπω παρκαρισμένα αυτοκίνητα μέσα στα όρια του ποδηλατόδρομου! Μακάρι να είχα ένα spray να αρχίσω να ζωγραφίζω ποδήλατα πάνω στις λαμαρίνες. Πιθανότατα μιλάμε για γίδια, βουνίσους και απολίτιστους κάτοικους της περιοχής καθώς υπήρχαν αρκετά αμάξια στην δεξιά πλευρά του δρόμου όταν στην αριστερή πλευρά, τα γύρω στενά και στον υπάιθριο χώρο στάθμευσης μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο υπήρχαν πολλαπλάσιες κενές θέσεις στάθμευσης. Επιπλέον δεν υπήρχε προπόνηση στο κλειστό ούτε κάποια εκδήλωση στις εγκαταστάσεις.
 
Πόσο γίδια είστε που θέλετε ποδηλατόδρομο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή "έχετε" το κάθε δικαίωμα να παρατάτε τον κουβά σας όπου θέλετε; Ακόμα και το σήμα με το ποδήλατο να μην είδατε τσοπανηδες, όταν υπάρχει κίτρινη γραμμή στο πλαϊνό μέρος του οδοστρώματος τί μπορεί να σημαίνει; Ότι ο εργολάβος του έργου πενθεί για το ενδεχόμενο υποβιβασμού της ΑΕΚ ή ότι είναι κανένας ξεχασμένος Αρειανός που ξέμεινε στην Αθήνα μακριά από τη Θεσσαλονίκη; Προφανώς μιλάμε για γίδια που νομίζουν ότι το χωριό μας τους ανήκει και ότι αυτοί  μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Νεόπλουτα ζώα που κατέβηκαν από τα βουνά είναι που νομίζουν ότι αυτοκίνητα, κάρα, τρακτέρ και ποδήλατα είναι το ίδιο πράγμα επειδή όλα έχουν ρόδες!
 
Ο λόγος που είπα να εξασκήσω τα "γαλλικά" μου (αν και μπορώ πολύ καλύτερα, πιστέψτε με) είναι γιατί έγινε πρώτη φορά μια σημαντική κίνηση για τη βελτίωση των μετακινήσεων και της ποιότητας ζωής στο χωριό μας (εννοείται ότι υπάρχουν και οι νυχτερινές ποδηλατοβόλτες, απλά εδώ αναφέρομαι σε κάποιου τύπου υποτυπώδη υποδομή και δημοτική πρόβλεψη σε στάδιο υλοποίησης) και αντί οι κάτοικοι να το στηρίξουν και να το υποστηρίξουν ώστε να επεκταθεί σε όλο το δήμο το αγνοούν λες και απλά λεκιάστηκε η άσφαλτος από κίτρινη μπογιά. Αν δεν σε ενθουσιάζει το ποδήλατο και προτιμάς να βλέπεις τηλεόραση όλη μέρα από το να κάνεις ποδήλατο τουλάχιστον μην εμποδίζεις εμάς τους υπόλοιπους να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, βλάχο!
 
Μακάρι τα εν λόγω γίδια να διαβάσουν αυτό το κείμενο και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν το τρακτέρ τους όπου να'ναι μόνο και μόνο για να μην κάνουν περισσότερα από πέντε βήματα για τον προορισμό τους, στάνη στην καλύτερη. Επίσης καλό θα ήταν η δημοτική αστυνομία να κόψει μερικές κλήσεις (που φυσικά δεν θα  "σβηστούν" με συνοπτικές διαδικασίες στρατιωτικού/ναυτικού/αεροπορικού "τύπου" και για χάρην παλιάς φιλίας) και τότε να δούμε αν ο κάθε τσοπάνης θα παρκάρει όπου γουστάρει. Αν δεν σας αρέσει γίδια πίσω στα βουνά από εκεί που ήρθατε!