Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Παπαρολογίας συνέχεια!


Έχω βαρεθεί να διαβάζω και να ακούω τον τελευταίο καιρό απίστευτη παπαρολογία σχεδόν από όλους τους υποψηφίους, δημάρχους και δημοτικούς σύμβουλους. Είτε γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα είτε γιατί θέλουν να φανεί η μούρη τους σε κάποιο blog ή φυλλάδιο, προχωρούν στη σύνταξη ενός κειμένου το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα το καινούργιο. Κείμενα με θεματολογία γύρω από τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την επιμονή, τη θέληση, τον αλτρουϊσμό, τη διάθεση για προσφορά και όλες τις υπόλοιπες αρχές του πρότυπου φιλανθρωπικού σωματείου είναι ωραία να τα διαβάζεις. Στην περίπτωση όμως της εκλογικής διαδικασίας τα παραπάνω πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και τα προεκλογικά κείμενα να αναφέρονται σε λύσεις, πρωτοβουλίες και τομές οι οποίες θα παρουσιάζονται τεκμηριωμένα και κοστολογημένα με σαφή ορίζοντα υλοποίησης. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αποτέλεσμα ενός απλού google search και copy-paste από τον εκάστοτε υποψήφιο που θέλει να πει την παπαρολογία του για να φανεί η μούρη του κάπου. 

Και επειδή ακόμα και το απλό google search μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αν γίνει με πρόθεση τον εμπλουτισμό ενός προεκλογικού κειμένου το οποίο όμως εμπεριέχει ουσιαστική και χρήσιμη πληροφόρηση τότε όχι μόνο είναι αποδεκτό αλλά και επιθυμητό.

Και επειδή η θεματολογία των μέχρι τώρα κειμένων είναι στην συντριπτική της πλειονότητα απογοητευτική (μία προσπάθεια φάνηκε να έχει συμπαθητική προετοιμασία και καλές προθέσεις αλλά αποδεικνύεται ψιλοφωτοβολίδα καθώς δεν συνοδεύτηκε ούτε στην παρουσίαση της αλλά ούτε και στην συνέχεια από περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ρεαλιστικότητα, το κόστος και την δυνατότητα εφαρμογής) είπα να προσεγγίσω ένα από τα θέματα που, κατα την κρίση μου, θα έπρεπε να αποτελεί σημαία της κάθε προεκλογικής εκστρατείας. Εννοείται ότι δεν πρόκειται για παρθενογένεση αλλά για τα αποτελέσματα ενός google search σε συνδυασμό με κάποιες βασικές γνώσεις. 


Αυτό λοιπόν που με απασχολεί και θα έπρεπε να απασχολεί την εκάστοτε δημοτική αρχή είναι η αποδοτικότητα των υπηρεσιών της αλλά και της εν γένει λειτουργίας της. Ένα σημαντικό εργαλείο μέτρησης αποδοτικότητας σε διάφορες δομές διοίκησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι το Balanced Scorecard. Δεν έχω την απαίτηση από έναν υποψήφιο να κάνει έρευνα σε βάθος ανάλυσης balanced scorecard αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αναζητήσει τη λογική πίσω από ένα τέτοιο εργαλείο και να προσαρμόσει την έρευνα του σε κάτι τέτοιο. 



Αναζήτησα λοιπόν και ξεχώρισα κάποιους δείκτες η μέτρηση και η παρακολούθηση των οποίων θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά αποδοτικό να ενταχθούν σε ένα παρατηρητήριο που θα περιληφθεί στην δημοτική διοικητική διαδικασία. Αυτοί είναι:

Καθαριότητα

- Κόστος ανά τόνο απορριμάτων
- Κόστος αποκομιδής ανα νοικοκυριό
- Αριθμός παραπόνων ανά 1000 κατοίκους
- Τόνοι αποκομισθέντων απορριμάτων ανά εργάτη αποκομιδής
- Ποσοστό απορριμάτων που ανακυκλώνονται
- Αριθμός κάδων ανακύκλωσης και συμβατικοί ανά 1000 κατοίκους

Αποχέτευση

- Κόστος συντήρησης σωλήνων αποχέτευσης ανά ΧΧ χιλιόμετρα

Συντήρηση οδικού δικτύου, πεζοδρόμων, δρόμων ύπιας κυκλοφορίας και πεζοδρομίων

- Μέσο κόστος συντήρησης ανά χιλιόμετρο
- Αριθμός παραπόνων για την κατάσταση των δρόμων ανά είδος και των πεζοδρομίων
- Μέσος χρόνος ανταπόκρισης - επισκευής σε αναφορά οδοστρώματος / πεζοδρομίου
- Αριθμός ατυχημάτων λόγω κακής ποιότητας οδοστρώμαος / πεζοδρομίου ανά έτος

Κοινωνικές Υπηρεσίες

- Αριθμός παιδιών που εξυπηρετούνται από βρεφονηπιακούς / παιδικούς σταθμούς
- Αριθμός εξυπηρετούμενων πολιτών από παρεχόμενες κοινωνίες υπηρεσίες (π.χ. ΚΑΠΗ, σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κτλ)

Βιβλιοθήκες

- Αριθμός επισκεπτών / πληθυσμό
- Αριθμός περιοδικών
- Αριθμός βιβλίων

Μεταφορά - Συγκοινωνίες

- Αριθμός γραμμών τοπικής συγκοινωνίας
- Αριθμός επιβατών που εξυπηρετούνται ανά τρίμηνο

Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα δείκτες αλλά νομίζω ότι το μήνυμα περνάει με την παράθεση των παραπάνω. Μια πρώτη καταγραφή των δεικτών και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση τους θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους που θα πρέπει να θέσει ένας υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Αν ήμουν υποψήφιος θα πήγαινα στη δημοτική αρχή και όπου αλλού χρειαζόταν για να πάρω τα στοιχεία που χρειάζονται για να ετοιμάσω μια μελέτη πάνω στην οποία θα στήριζα τη θεματολογία του κειμένου και της παρουσίασης της υποψηφιότητας μου. Με αυτό τον τρόπο θα παρουσίαζα πραγματικά στοιχεία και στη συνέχεια κοστολογημένες προτάσεις και θα έδειχνα στους συνδημότες μου ότι έχω κάνει έρευνα και γνωρίζω τί πρέπει να βελτιώσω και πως. 

Είναι τόσο δύσκολο λοιπόν να δούμε τέτοια κείμενα;;; Ένας μήνας έμεινε...για να δούμε, θα υπάρξει κανένας σοβαρός υποψήφιος ή θα συνεχίσουν να βολτάρουν οι βλαχοδήμαρχοι γύρω γύρω με τα γαμπριάτικα τους χωρίς να έχουν να πουν τίποτα!

Εννοείται ότι τα παραπάνω μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποιος υποψήφιος θέλει. Όχι μόνο δεν θα με πειράξει αλλά θα με χαροποιήσει κιόλας! Οπότε no copyrights involved, feel free and use it!