Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Χρηματοδότηση του Δήμου


Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω αν και σε τι μορφή δημοσιεύονται τα οικονομικά, οι πηγές και οι όροι χρηματοδότησης του Δήμου αλλά εξ'όσων γνωρίζω από τις χρηματοδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επιχειρήσεων, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για αποδοτική διαχείριση και εκμετάλλευση των δημοτικών πόρων. Αρχικά υπάρχουν αρκετά επιδοτούμενα προγράμματα (υπόλοιπα Γ΄ΚΠΣ: ΠΕΠ, Τομεακά προγράμματα, το Interreg III, το Equal, απευθείας κοινοτικά προγράμματα από την Ε.Ε., το Δ΄ΚΠΣ, τα Σ.Δ.Ι.Τ. κ.ά.) αλλά και "εξυπνοι" τρόποι χρηματοδότηση όπως το Leasing τόσο για εξοπλισμό όσο και για ακίνητα (Direct Leasing, Sale & Lease Back) και η χρονομίσθωση οχημάτων. Επίσης οι τράπεζες "κυνηγούν" τις μισθοδοσίες των δήμων, τομέας που ο Δήμος θα μπορούσε πετύχει ένα καλό deal με όποια τράπεζα του δώσει το καλύτερο πακέτο για τη διαχείριση της μισθοδοτικής αλυσίδας του (υψηλά προθεσμιακά επιτόκια, έκπτωση στην τιμολόγηση δανείων, ευνοϊκούς όρους σε κάρτες και συναλλαγές κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι δεν έχω πετύχει ποτέ εκδήλωση του Δήμου για να ενημερώσει τους επιχειρηματίες του Δήμου για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ειδικά στις μέρες μας. Θα μπορούσε να καλέσει μια (ή περισσότερες) εταιρεία συμβούλων (
είμαι πεπεισμένος ότι προσβλέποντας σε μελλοντικές συνεργασίες και διαφήμιση, θα το κάνουν παντελώς δωρεάν καθώς σφάζονται για να κάνουν τέτοιες παρουσιάσεις σε δήμους και κοινότητες) και να τους προσφέρει μια αίθουσα 1 φορά τον χρόνο όπου θα ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις ενεργές δράσεις και τα εργαλεία χρηματοδότησης.

Δεν ξέρω πόσο μέσα σε αυτά έχει "μπει" ο Δήμος αλλά αν για αυτόν είναι "σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια όπου όλοι θέλουν το κακό μας" καλά θα κάνει να κάνει ένα reset και να ενημερωθεί σχετικά. Άλλωστε (και πάλι λέω ότι δεν γνωρίζω τι ισχύει) έχουν ακουστεί διαμαρτυρίες για τους όρους δανεισμού του Δήμου μας οπότε μια αναλυτική περιγραφή και πέντε μέτρα για την βελτίωση της ρευστότητας και την μακροπρόθεσμη μείωση των χρεωστικών τόκων, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη πρωτοβουλία!