Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τουριστική ανάπτυξη; Κ.Ε.Δ.Ε; Τί είναι αυτά, συγκροτήματα της punk;


Πρόσφατα είδα το κάλεσμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς τους δημάρχους για την προώθηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Συγκεκριμένα η επιστολή προς τους δημάρχους ήταν η εξής:


Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Μετά από σχετική απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της Κ.Ε.Δ.Ε. αναλαμβάνει να σας ενημερώσει για την πρότασή μας που αφορά την προώθηση της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σας στέλνω συννημένα το ενημερωτικό κείμενο του Προέδρου της Επιτροπής κ. Φώτη Προβατά και παρακαλώ, όσοι έχετε ενδιαφέρον και δυνατότητες αξιοποίησης τοπικών τουριστικών πόρων, να ανταποκριθείτε στις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε
Παναγιώτης Βασιλείου.
 
Και αναρωτιέμαι τί κάνει ο Δήμος μας σχετικά; Εννοείται ότι ο Χολαργός δεν έχει να προσφέρει παραλίες, δεν έχει Ακρόπολη ή Σούνιο αλλά υπάρχουν ειδικές, "εναλλακτικές" μορφές τουρισμού όπως ο ορειβατικός, ο περιπατητικός και ο ποδηλατικός τουρισμός. Δεν πρόκειται να έρθει κάποιος στον Χολαργό για Σαββατοκύριακο, ο δήμος δεν προσφέρεται για city break αλλά σίγουρα μπορεί να περάσει μια Κυριακή ή ένα απόγευμα στον Υμηττό απολαμβάνοντας τη φύση και το τοπίο.
 
Για όσους έχουν κάνει μερικές βόλτες στο βουνό δίπλα μας είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο γνωρίζουν ότι υπάρχουν μονοπάτια και ειδικές διαδρομές που προσφέρονται για πανέμορφες βόλτες ενώ και το πικ-νικ είναι απολαυστικότατο σε πολλά σημεία του Υμηττού. Επίσης, γιατί να μην  διοργανώνονται εκδηλώσεις freeride downhill (κατάβαση με ποδήλατο) στον Υμηττό όπως γίνεται εδώ και χρόνια στην Πάρνηθα; Γιατί λοιπόν δεν προωθεί ο Δήμος αυτές τις μορφές ύπιας τουριστικής δραστηριότητας; Στην περίοδο οικονομικής στενότητας που ζούμε, όι Αθηναίοι έχουν ανάγκη να ξεσκάσουν από την καθημερινή τρέλα και μιζέρια με κοντινές και κυρίως ανέξοδες βόλτες και ο Υμηττός σίγουρα προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
 
Οι δυνατότητες του Δήμου είναι πολλές. Αντί να φτιάχνει κατακαημένα δημοτικά καφέ μέσα στα πάρκα της γειτονιάς θα μπορούσε να φτιάξει ένα-δύο ξύλινα κυλικεία στους πρόποδες του Υμηττού, μέσα στα όρια της αστικής ζώνης ή το πολύ στο ύψος των νεκροταφείων, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί φθηνές προμήθειες για το πικ-νικ και τη βόλτα του.
 
Θεωρώ ότι μια πολύ καλή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η χαρτογράφηση των μονοπατιών στα οποία υπάρχει πρόσβαση από τον Χολαργό και παρουσίαση τους στο site του Δήμου. Παράλληλα θα βοηθούσε αν ο Δήμος φρόντιζε λίγο τα μονοπάτια καθαρίζοντας τα από πέτρες και βάζοντας σήμανση (αποστάσεις, κοντινά σημεία, υψόμετρο κτλ) για να είναι προσβάσιμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. Ένα τέτοιο project και μια έξυπνη πολιτική προώθησης είμαι σίγουρος ότι αφενός θα είχαν αποτέλεσμα και αφετέρου θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη και της συντήρηση της ιστοσελίδας του Δήμου που μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου και ενημέρωση των δημοτών. Μια σειρά ανατήσεων με φωτογραφίες και χάρτες σε συνδυασμό με κάποιες εκδηλώσεις τόσο στην ιστοσελίδα του Δήμου όσο και στα social media θα μπορούσε, με μηδενικό κόστος, να φέρει επισκέπτες στο Δήμο μας και να αυξήσει τα έσοδα του δήμου.
 
Βέβαια σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια σημαντική ένσταση ... συμφωνούν οι καραβανάδες; Θα μπουν ξένοι στο "τσιφλίκι" τους; Θα χαίρονται κοινοί θνητοί την γειτονιά των ενστόλων πρώην και νυν (λέμε τώρα...);;; Αυτοί είναι ικανοί να μονοδρομήσουν και να κλείσουν κάθε δρόμο (το έχουν κάνει άλλωστε πολλάκις στο παρελθόν) που θα προσφέρει πρόσβαση στο βουνό και να βγουν για περιπολίες ζητώντας χαρτία στους περαστικούς για να τους αφήσουν να περνούν!
 
Κ.κ. Δημοτικοί σύμβουλοι, έχετε ενημερωθεί για την επιστολή αυτή που εστάλει σε όλους τους δήμους της χώρας; Έχετε κληθεί να πείτε την γνώμη σας και να κάνετε προτάσεις; Τώρα που το μάθατε τί σκοπεύετε να κάνετε; Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας (είναι δικαίωμα σας) είστε υποχρεωμένοι να αναδείξετε και να συζητήσετε το θέμα και να επιχειρηματολογήσετε υπέρ της άποψης σας έτσι ώστε να αποδείξετε ότι το θέμα συζητήθηκε και προέκυψαν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ ή κατά της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί αυτή η επιστολή γιατί τότε αποδεικνύεται η ακαταλληλότητα των δημοτικών αρχών να βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται και να υπερασπίζονται το καλό του δήμου και των δημοτών.