Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Παπαρολογίας το ανάγνωσμα!


¿Por qué no te callas? (Γιατί δεν σκας;) ... είπε ο Juan Carlos στον Hugo Chavez πριν μερικά χρόνια και από τότε η έκφραση χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και από μη ισπανόφωνους. Είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπίζεις τύπους που παπαρολογούν; Μήπως έτσι χάνεις το καλύτερο που μπορεί να ακολουθήσει; Δεν είναι κρίμα;!

Δεν ξέρω πως πρέπει να αντιμετωπίζω το "καταπληκτικό" ταλέντο μερικών οι οποίοι μπορεί να μιλάνε (ή και να γράφουν) για πολύ ώρα (ή για πολλές σελίδες, ηλεκτρονικές ή/και μη) χωρίς στην ουσία να λένε κάτι. Είναι η γνωστή σε όλους παπαρολογία, αμπελοφιλοσοφία κ.ά. Το "ταλέντο" αυτό συχνά συναντάται σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, bloggers, μαϊντανούς, γραφικούς τύπους, ανύπαρκτους καφενειομάχους, τύπους της σφαλιάρας που επιτέλους (πιστεύουν ότι) βρήκαν κάποιον να τους ακούσει, wanna-be sth αλλά και σε λαμόγια, κότες κτλ κτλ.
 
Είναι σίγουρο ότι θα συναντήσεις πολλούς τέτοιους τύπους στη ζωή σου, το θέμα είναι πως τους αντιμετωπίζεις. Θεωρώ ότι ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι αρχικά να τους ακούσεις μήπως τελικά δεν λένε παπαρολογίες. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έχουν πολύ χρόνο για χάσιμο, κοινώς παπαρολογούν, μπορείς απλά να τους αγνοήσεις. Υπάρχει όμως και η επιλογή να τους δείξεις τον "θαυμασμό" σου για να τους δώσεις θάρρος να συνεχίσουν να σολάρουν δίνοντας χαρά στους ακροατές/αναγνώστες. Φαντάσου κάτι σαν το "Le dîner de cons" μόνο που στην περίπτωση που αναφέρομαι ο "καλλιτέχνης" του λόγου/κειμένου δεν πρέπει να είναι χαζούλης γιατί τότε περνάμε σε κακία. Υπάρχουν μερικοί όμως που το σηκώνουν το δούλεμα τους και εκει παίζει ρόλο το ταλέντο του ακροατή/αναγνώστη! Αν καταφέρει να τον πείσει ότι γράφει ιστορία με τα λεγόμενα/γραφόμενα του, τότε οι στιγμές που ακολουθούν προσφέρουν απερίγραπτες στιγμές γέλιου, απαραίτητο στις μέρες.
 
Και επειδή έχουμε αρκετούς στο χωριό μας, κάντε μια βόλτα/σερφάρισμα και θα γελάσετε πολύ ... με μερικούς ίσως βαρεθείτε λίγο αλλά μην τους το δείξετε, θα καταρρεύσει το είναι τους και μετά πως θα γελάμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε;! 
 
FYI: Εννοείται ότι δεν θεωρώ τον Chavez γραφικό τύπο, απλά τον αναφέρω γιατί από αυτόν ξεκίνησε το "ταξίδι" της ατάκας σε t-shirts, ringtones, graffiti κτλ