Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο, 22.1.2013


Για άλλη μια φορά διαβάσαμε ότι κατά την εβδομάδα που διανύουμε πραγματοποιηθηκε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο. Από περιέργεια και μόνο μπήκα στο myxolargos.gr (από όπου τσίμπησα και τη photo) για να διαβάσω τα θέματα αυτού του δημοτικού συμβουλίου. Έχω να κάνω λοιπόν τρεις παρατηρήσεις. Δεν είναι μόνο τρεις αλλά αυτές θεωρώ σημαντικότερες.






1) Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουστάκι (!) χτενίζεται. Είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα και σοβαρα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες της σημερινής Ελλάδας (μαζί και το χωριό μας) και το Δ.Σ. να ασχολείται με τον ορισμό 500 επιτροπών; Έχουμε δει ποτέ να παρουσιάζεται δημοσίως (για την ιστοσελίδα δεν έχω ελπίδα να δω κάτι τέτοιο) απολογιστική έκθεση του έργου των επιτροπών; Έχουμε δει ποτέ τις παρεμβάσεις και τις ενέργιες των επιτροπών και το τελικό αποτέλεσμα τους;
 
Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν επιτροπές που θα αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας κάποιες ειδικές εργασίες αλλά στόχος και σκοπός τους είναι να φέρουν εις πέρας τις εργασίες που αναλαμβάνουν και όχι να παπαρολογούν και να καταλήγουν σε θεωρίες του τί θα έπρεπε να γίνει σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο!
 
2) Κανένας λόγος για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Στον αρμόδιο φορέα έχει ήδη βγει η προκήρυξη πρόσληψης εκπαιδευτών καθώς και το σύνολο των σεμιναρίων που δύναται να αναπτύξει ο κάθε Δήμος και εμείς καθόμαστε στο χωριό μας και ψειρίζουμε τη μαϊμού. Ένας σημαντικός αριθμός Δήμων σε όλη τη χώρα έχει ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναμένει το πράσινο φως (χρηματοδότηση, εκπαιδευτές, οδηγίες υλοποίησης κτλ) από το αρμόδιο όργανο και εμείς εγκρίνουμε πρωτόκολλα παραλαβής έργων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί χρόνια πριν. Σε λίγο θα εκδόσουμε και ψήφισμα να μην περάσει η Αττική Οδός από το χωριό μας!
 
3) Βλέπω τον ορισμό πολυάριθμων επιτροπών και αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός και προγραμματισμός έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια κεντρική οικονομική και διαχειριστική επιστροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά του Δήμου τώρα που έσφιξαν τα λουριά. Αν καταλάβω ότι οι επιτροπές γίνονται για να γίνουν και το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσω μέσα από τα δημοτικά τέλη την ασχετοσύνη του κάθε επαγγελματία βλαχοπαράγοντα, θα πάρω τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα του τον δώσω να τον φάει (η αλήθεια είναι ότι άλλο μου ερχόταν πρώτο να γράψω αλλά είπα να κρατήσω ένα επίπεδο!)!
 
Να βάλουν την πυλωτή με τα κλαριά για σήμα, ήξεραν να το κάνουν και το έκαναν και σχετικά γρήγορα, να φτιάξουν μια οικονομική επιτροπή  η οποία θα αποτελείται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πού εχουν σχέση με το αντικείμενο (μιλάμε για σχέση με τα οικονομικά, όχι ξέρω να κάνω τη φορολογική μου δήλωση on-line) δεν μπόρεσαν να συνθέσουν. Επίσης, θα μπορούσαν να ορίσουν μια επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα αποτελούμενη από οικονομολόγους κοινώς αποδεκτούς, που αφιλοκερδώς θα προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ελεγκτικής, χρηματοοικονομικής λογιστικής και τραπεζικής διαχείρισης κ.ά. Δεν το σκέφτηκαν; θέλω να πιστεύω ότι μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους. Δεν θέλουν "ξένους" να συμμετέχουν στις διεργασίες του τσιφλικιού τους; Αυτή η επιλογή δείχνει να κερδίζει σε ψήφους (με ποσοστό άνω του 99%) αλλά ποιός μπορεί να μιλήσει στους προύχοντες; Ο φόβος απώλειας της καρεκλίτσας κάνει τους αιρετούς μας να σφυρίζουν αδιάφορα ελπίζοντας ότι ο Δήμος μας θα γλυτώσει την κακοδιαχείριση επειδή ο Δίας μπήκε στην Αφροδίτη και ο Ερμής ξαναμπήκε στον ίσιο δρόμο μετά από τόσο καιρό περιπλάνησης ως ανάδρομος καβαλάρης!Πιάσε το αυγό και κάνε του μπούκλες!
 
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αντιλαμβάνομαι ότι κάθε ένα Δ.Σ. είναι μια απαραίτητη αγγαρεία για την πλειονότητα των μελών του συμβουλίου όπου στην καλύτερη να βγει η μέρα με τσάμπα καφέ και πέντε μαλακίες στους διαδρόμους. Όσα θέματα προς συζήτηση είναι "υψίστης σημασίας" τα λιβανίζουν ενώ οι σημαντικές αποφάσεις ξεπετάγονται χωρίς πολλά και πολλά, και...ω τί θαύμα, δεν αποκλίνουν ποτέ από τις γραμμές που θέτει ο τελευταίος θαμώνας του μεγάρου εκεί ψηλά στην Περικλέους. Μα καλά, τόσο καλή προεργασία κάνει η δημοτική πλειοψηφία που ποτέ δεν υπάρχει κάποια διαφωνία;;; Τι ομοφωνία είναι αυτή; Θυμίζει Κούβα του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα!
 
Τώρα το έμαθα και δεν ρωτάω πότε είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές...κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Ελπίζω μέχρι τότε τα πράγματα να μην έχουν γίνει (θέμα τύχης καθαρά) πολύ άσχημα, για καλύτερα ούτε λόγος!