Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Δημόσια διαβούλευση και εθελοντισμός στο Δήμο μας...γιατί όχι?


Είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί ή απλά δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τα του Δήμου, πόσο μάλλον να προχωρήσει σε θετικές τομές και πρωτοποριακές ενέργειες προς όφελος των δημοτών.

Γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιεί το εργαλείο της δημόσιας διαβούλευσης για ορισμένα θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Θα μπορούσαμε εύκολα και κυρίως ανέξοδα να υιοθετήσουμε παραδείγματα άλλων Δήμων, κυρίως του εξωτερικού, όπου δημόσια διαβούλευση και εθελοντισμός οδήγησαν σε πρωτοποριακές κινήσεις σε επίπεδο δήμου. Πώς θα γίνει αυτό...? Έτσι:



Θα μπορούσε πολύ απλά ο Δήμος να βγάλει μια πρόσκληση στην ιστοσελίδα του (της οποίας η ως τώρα ύπαρξη εξυπηρετεί μόνο τον κατασκευαστή και τον administrator, αλήθεια και αυτή με απ'ευθείας ανάθεση φτιάχτηκε?) όπου θα καλεί επαγγελματίες και ειδικούς σε διάφορους τόμεις, δημότες και μη, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για προσφορά αφιλοκερδούς-εθελοντικής εργασίας. Η εργασία τους θα αφορά σε προτάσεις αλλά και δημιουργία ή/και βελτίωση δομών και λειτουργιών που ο Δήμος αδυνατεί να υλοποιήσει. Ειδικότητες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες είναι οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, καθηγητές κ.ά.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα επιθυμούσαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στην βελτίωση της καθημερινότητας μας. Ήδη γνωρίζω αρκετά αξιόλογα άτομα που θα το έκαναν με μεγάλη χαρά. Η επιλογή τους μπορεί να γίνει μέσα από τις αρχές και τα εργαλεία της δημόσιας διαβούλευσης. Στην Φινλανδία ένας δήμος ανέβασε τα σημαντικότερα στοιχεία των CVs των υποψηφίων ανα ειδικότητα, χωρίς φυσικά να αναφέρονται τα ονόματα τους, και ζήτησε από τους δημότες να επιλέξουν 5 άτομα ανά κατηγορία. Στη συνέχεια και βάσει των ψήφων των επισκεπτών της ιστοσελίδας δημιουργήθηκαν οι ομάδες και σε συνεργασία με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς συζήτησαν, μελέτησαν και τελικά εκπόνησαν, πάντα χωρίς κόστος, μελέτες-προτάσεις προς ψήφιση και υλοποίηση. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία, ειδικά όταν προσφέρεται χωρίς κόστος και σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για βελτίωση της συνολικής κατάστασης.

Μήπως να το σκεφτούν οι αρμόδιοι? ... ή θα τους ενοχλήσει που θα μπλεχτούν ειδικοί στα πόδια τους και θα τους χαλάσουν το party?

Με ακούει κανείς?