Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στο χωριό μας - μάλλον θα αργήσουν λίγο!


Με χαρά διάβασα πριν από λίγο καιρό την ανακοίνωση που αφορούσε στην δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο χωριό μας. Είχα βέβαια τις επιφυλάξεις μου αλλά από την στιγμή που ανακοινώθηκε πίστεψα ότι τελικά ήταν πολύ πιθανό ότι θα δημιουργηθεί και άμεσα. Τελικά κακώς πίστευα για το άμεσα (για την δημιουργία του κάποια στιγμή στο μέλλον ακόμα πιστεύω ή θέλω να πιστεύω).




Ο λόγο που κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα ψιλοκαθυστερήσει οφείλεται σε μια προκήρυξη που πέτυχα σήμερα στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για α) υπέυθυνους εκπαίδευσης, ανάπτυξης και διασφάλισης ποιότητας και β) υπεύθυνους οργάνωσης Κ.Δ.Β.Μ. στους Δήμους υλοποίησης των πράξεων με τίτλο " Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας".  Κοιτάω λοιπόν να δω τους Δήμους υλοποίησης (μιας και ο δήμος μας ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα) και με απογοήτευση βλέπω ότι εξαιτίας της "ταχύτητας" αντίδρασης των δομών του δήμου, δεν συμπεριλαμβανόμαστε στην πρώτη προκήρυξη. Αν αναλογιστεί κανείς τις ταχύτητες που υλοποιούνται αυτές οι διαδικασίες και οι τελικές δράσεις από τον φορέα διαχείρισης τότε μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για το πότε (και αν τελικά) θα υλοποιηθεί η δημιουργία ενός Κ.Δ.Β.Μ. στο χωριό μας.
Παρακάτω παραθέτω τους δήμους υλοποίησης στην Αττική και παράλληλα θέλω να "συγχαρώ" τον δήμο, το δημοτικό συμβουλίο και τις δημοτικές δομές εκπαίδευσης και παιδείας για την "αστραπιαία" αντίδραση τους και την ακόμα πιο υπερηχητική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εν λόγω δράση.
Θα εκφράσω για άλλη μια φορά την ανησυχία μου σχετικά με τις δημοτικές αρχές και την ικανότητα τους να υλοποιούν σωστά, έγκαιρα και κυρίως υπεύθυνα το διαχειριστικό έργο του δήμου. Τώρα που δίνεται η δικαιοδοσία στους "κακοδιαχειριζόμενους" οικονομικά δήμους να περιορίζουν το οικονομικό άνοιγμα με τροποποίηση (προς τα πάνω εννοείται) των φόρων είναι σαφές ότι οποιαδήποτε εξέλιξη που θα προκύπτει από κακή οικονομική εκτίμηση και δημιουργική καφενειακή λογιστική θα καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη. Και δεν είναι πολλές οι επιλογές μιας και το ΤΑΠ π.χ. δεν έχει άλλα περιθώρια άυξησης (στο δήμο μας ανέρχεται στο 0,35 ‰  με το νόμιμο εύρος να είναι από 0,25 ‰ μέχρι 0,35 ‰ - το ποσοστό προσδιορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο).
Άντε να δούμε μήπως τουλάχιστον συσταθεί το κοινωνικό φροντιστήριο και πουν ότι υλοποίησαν και κάτι...ας μας το κάνουν δώρο για τις γιορτές! Πάλι στο τσάμπα θα τη βγάλουν βέβαια αλλά τουλάχιστον θα ξαλαφρώσουν σημαντικά κάποιες οικογένειες (λες και του ενδιαφέρει θα μου πεις ... και θα έχεις και δίκιο) που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα!  

Δήμοι στη Περιφέρεια Αττικής όπου υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος των Κ.Δ.Β.Μ.: Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αθηναίων, Αλίμου, Ασπροπύργου, Δάφνης - Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μαρκοπούλου, Μεγαρέων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Παλλήνης, Πειραιά, Πεντέλης, Σαρωνικού, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου. Δεν είναι και λίγοι και σίγουρα είναι πιο οργανωμένοι και σαφώς με καλύτερες αντιδράσεις στις ευκαιρίες-προκλήσεις...μήπως είναι θέμα ηλικίας;;;