Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ...από ποιούς;


Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με την νέα (ή την τροποποιημένη προς τα χειρότερα) οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης και της χρηαματοπιστωτικής σταθερότητας με σκοπό την ανάπτυξη και την καλύτερη διαχείριση, προβλέπεται και η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.



Δεν ακούγεται ούτε κακό ούτε λάθος οπότε όλα καλά ως εδώ. Επίσης ακούστηκε ότι οι Δήμοι (και κυρίως οι υπερχρεωμένοι Δήμοι) θα μπορούν να τροποποιούν την φοροεισπρακτική πολιτική τους ήτοι τα δημοτικά τέλη στην περίπτωση που τα οικονομικά τους μόνο οικονομικά δεν είναι. Και αυτό ως ιδέα δεν με βρίσκει αντίθετο.
 
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Ποιός θα κάνει την οικονομική διαχείριση και κυρίως από ποιόν θα εποπτεύεται η οικονομική διαχείριση. Μέχρι σήμερα πολλοί από εμάς φωνάζαμε για την δημοτική αρχή και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δαπάνες (απευθείας αναθέσεις κτλ) αλλά όσο δεν άλλαζαν (σημαντικά) οι επιβαρύνσεις μας, δεν σκίζαμε και τα ρούχα μας στην Περικλέους. Έλα όμως που αν ισχύουν τα όσα ακούγονται από τα ΜΜΕ, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε.
 
Αν ισχύσει λοιπόν η εφαρμογή της οικονομικής αυτοτέλειας τότε δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη δημοτική αρχή να σολάρει απερίσπαστα χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ήρθε η ώρα να συμμετέχουν οι δημότες στις διαδικασίες έστω και μέσω της φυσικής τους παρουσίας στα δημοτικά συμβούλια. Μέσα από αυτή τη κίνηση θα καταλάβουν οι τσιφλικάδες του Δήμου ότι δεν μπορούν να παίζουν με το πορτοφόλι΄μας ούτε να δοκιμάζουν οικονομικές πρακτικές ανάλογα με το πως ξύπνησαν το πρωί ή αν έκανε δουλειά η καινούργια φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε ή ακόμα και με το τι είπε ο Παπαδάκης και ο Αυτιάς στην τηλεόραση.
 
Από όσο γνωρίζω, στο δημοτικό συμβούλιο που διοικεί τον Δήμο μας, υπάρχουν ελάχιστοι γνώστες των οικονομικών και ακόμα λιγότεροι έμπειροι οικονομολόγοι με προϋπηρεσία σε οικονομική διαχείριση. Ακόμα και αυτός ο ένας golden σύμβουλος που διορίστηκε πρόσφατα (αν δεν κάνω λάθος όχι για πρώτη φορά) έχω την εντύπωση ότι δεν είναι οικονομολόγος αλλά δικηγόρος. Υποψιάζομαι ότι η χρήση του δεν έχει να κάνει με πρόληψη και οργάνωση (οικονομική κυρίως) αλλά με αντιμετώπιση και νομική κάλυψη για να μην βρεθούν κάποιοι τσιφλικάδες εκτεθειμένοι.
 
Που θέλω να καταλήξω; Οι εκλογές (σωτήριες ελπίζω κατά τη γνώμη μου) είναι κοντά οπότε όλες οι πολιτικές παρατάξεις εκτιμώ ότι πρέπει να οργανωθούν και να αναζητήσουν υποψηφίους με οικονομικές γνώσεις και εμπειρία. Η απόψη μου αυτή δεν έχει να κάνει με πολιτικό "ρετουσάρισμα" και ωραιοποίηση των ψηφοδελτίων αλλά με την προστασία των δημοτών και την αποφυγή των υπερχρεώσεων.
 
Φυσικά υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως αυτή που εφαρμόζεται σήμερα όπου ο Δήμος έχει περικόψει σχεδόν όλες τις κοινωνικές παροχές (και όσες έχει κρατήσει τις έχεις κουρέψει σε σημαντικό βαθμό) και δαπανά μόνο για να φτιάξει παρτέρια, ζαρντινέριες, δημαρχιακές υποδομές και να επισκευάσει (για 100στή φορά με απευθείας ανάθεση) τα οχήματα του Δήμου. Αυτό όμως δεν είναι λύση σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής κρίσης. Η έντονη κοινωνική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των τοπικών αρχών είναι απαραίτητη στις δύσκολες ημέρες που ζούμε.
 
Η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική διαχείριση και στην κοινωνική πολιτική απαιτεί οικονομική γνώση και εμπειρία και όχι καφενειακά μαθηματικά και χρηματιστηριακή φημολογία. Η πρακτική "μου είπε ένας φίλος μου που είναι μέσα στα πράγματα", "ξέρει ο ανηψιός μου που έχει σπουδάσει στην Αγγλία", "μου τα είπε ο γαμπρός μου που δουλεύει σε τράπεζα (ταμίας!)" δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίζεται η οικονομική πολιτική του Δήμου και κυρίως η οικονομική επιβάρυνση του κάθε δημότη.
 
Πρέπει λοιπόν οι παρατάξεις να οργανωθούν και καλό θα ήταν να ξεκινήσουν τις διεργασίες προσέλκυσης ικανών στελεχών που θα μπορέσουν να παρουσιάσουν σοβαρά και κυρίως εμπεριστατωμένα οικονομικά προγράμματα στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Στις ημέρες μας δυστυχώς ή ευτυχώς το οικονομικό περιβάλλον απαιτεί σημαντική συμμετοχή έμπειρων οικονομολόγων και απομάκρυνση τοπικών μαϊντανών που μέχρι σήμερα κατάφερναν να εκλεγούν επειδή έλιωναν καρέκλες στις καφετέριες του χωριού μας και κερνούσαν σφηνάκια στα κομματικά parties.
 
Ποιό μείγμα πολιτικής και στελέχωσης θα ακολουθηθεί δεν μπορώ να ξέρω αλλά για αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι κανένας δεν θα διαφωνίσει ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να μείνει ως έχει με δεδομένη την εφαρμογή της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.