Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Απολογισμός...με το σταγονόμετρο!

Προσφάτως είδα ένα post στο myxolargos.gr που αφορούσε στον 1ο ετήσιο απολογισμό 2011 του Δημοτικού Σύμβουλου Άκη Παπαγεωργίου. Τον εν λόγω κύριο δεν τον γνωρίζω ούτε είμαι ενήμερος των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι φάνηκε αρκετά δραστήριος. Δεν θεωρώ ότι αυτή του η κίνηση είναι κάτι το συναρπαστικό αλλά υλοποίηση μιας εκ των υποχρεώσεων του ως μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έλα όμως που έχω την εντύπωση ότι είναι ο μοναδικός σε όλο τον Δήμο (αν δεν είναι ο μοναδικός τότε ή εγώ φταίω που δεν ενημερώθηκα ή αυτός/οί που δεν έχει/ουν δημοσιοποιήσει τον απολογισμό των πεπραγμένων του/ς). Και μόνο για τον χρόνο που αφιέρωσε για να συντάξει ένα τέτοιο κείμενο αξίζει της προσοχής μας. Η κίνηση του αυτή δείχνει σεβασμό στον κόσμο που τον υποστήριξε και σίγουρα δεν είναι τυπική συμπεριφορά δημοτικού συμβούλου του χωρίου μας που θυμάται τους Δημότες ένα μήνα πριν τις εκλογές και κερνάει καφέδες στα καφέ της περιοχής μπας και ψαρέψει καμία ψήφο!
.
Όσον αφορά στα θέματα που αναφέρει στον απολογισμό του φαίνεται ότι είναι αρκετά δραστήριος. Επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζω αν οι ενέργειες του είχαν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά από τα λεγόμενα του (τα οποία δεν είδα κάπου να αμφισβητούνται) προκύπτει ότι υπήρξε η πρόθεση και η διάθεση.
.
Σχετικά με την οικονομική διαχείριση θα ήθελα να πω ότι ο διαχειριστικός έλεγχος είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί αλλά όπως αναφέρεται, υπήρξε απόρριψη από την δημοτική αρχή. Για να πραγματοποιηθει ένας πρώτος έλεγχος δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των ορκωτών. Μπορεί ένας μετρίως έμπειρος γνώστης οικονομικών (αν φυσικά έχει ελεύθερη πρόσβαση στα παραστατικά) να προχωρήσει σε επιλεκτική αντιπαραβολή παραστατικών και να έχει μια πρώτη εικόνα για την οικονομική διαχείριση. Αν προκύψει κάποιο στοιχείο που απαιτεί περαιτέρω έλεγχο τότε είναι δύσκολο να αρνηθεί η οποιαδήποτε αρχή τον έλεγχο.
.
Όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών και των ισολογισμών του Δήμου, μια ανάλυση δευτερο/τριτο/χ-βάθμιων κλεισμένων ισοζυγίων και αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία προηγούμενων μηνών/ετών σε συνδυασμό με τους ισολογισμούς και τα προσαρτήματα τους μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα των στοιχείων των λογαριασμών. Ακόμα και αν δεν τηρήθηκε το ΓΛΣ η ανάλυση ισοζυγίων/ισολογισμών & παραστατικών μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα διαχείρισης. Είδα ότι έγινε μια αντίστοιχη, μονομερής προσπάθεια ωστόσο, στον ΔΑΟΧ.
.
Όσον αφορά στους προϋπολογισμούς, η σύνταξη τους απαιτεί καλή γνώση οικονομικών, ειδικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως αναφέρει και ο κ. Παπαγεωργίου) καθώς οι πιστοποιήσεις, οι εκταμιεύσεις και η τήρηση των προδιαγραφών μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν οι προϋπολογισμοί. Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα και όχι μόνο σε επίπεδο Δήμων! Οι δήμοι επιπλέον αποτελούν σύνθετη περίπτωση καθώς οι πόροι τους προέρχονται από πολλές πηγές η συνέπεια, η συνέχεια και η τυπικότητα των οποίων δεν βοηθάει στην τήρηση των προϋπολογισμών. Πάντα ωστόσο υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι εν λόγω επισφάλειες.
.
Σημαντική παρατήρηση αποτελεί το γεγονός της έλλειψης μελετών για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Οι μελέτες είναι απαραίτητο στοιχείο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μία χρηματοδότηση και οι φορείς/ιδρύματα που εξειδικεύονται σε τέτοιες μελέτες πολλά. Προσφάτως ο Δήμος Αθηναίων εγκανίασε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εκπόνηση αναπτυξιακών μελετών. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αντίστοιχες κινήσεις με διάφορα εργαστήρια ελληνικών Πανεπιστημίων όπως είναι το Πολυτεχνείο για παράδειγμα. Έτσι και ο Δήμος μας θα λαμβάνει σοβαρές μελέτες από αναγνωρισμένα ιδρύματα και το ποσό της μελέτης θα δίδεται σε νέους επιστημόνες/ερευνητές ενθαρρύνοντας την επιστημονική έρευνα και μειώνοντας την ανεργία και το brain drain.
.
Ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος αφιερώνει σημαντικό χώρο στο κείμενο του στον αθλητισμό και τους νέους. Μήπως έτσι πρέπει να κάνουν όλοι εκεί μέσα? Γιατί κάθονται και φτιάχνουν parking στην Αγία Σκέπη όταν οι μπασκέτες στην Κλειούς είναι έτοιμες να πέσουν και η περίφραξη υφίσταται πια μόνο για τυπικούς λόγους? Είναι πιο σημαντικό να έχει καλύτερο έδαφος το Ι.Χ. για να παρκάρει από το παιδί για να αθληθεί?
.
Έχω να πω λοιπόν ένα μπράβο στον κ. Παπαγεωργίου μόνο και μόνο για την κίνηση του αυτή και θέλω να ελπίζω ότι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι το ίδιο δραστήριοι ακόμα και αν το μοιράζονται μαζί μας μια φορά κάθε 5 χρόνια! Πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί οι κύριοι ότι υπάρχει πολύ υλικό στο Δήμο μας από άτομα που μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά και μη σε πολλές από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ενεργοποιηθούν στο χωριό μας...αρκεί να σταματήσουν να τσακώνονται μεταξύ τους για %^*&^%*&^ και να βγουν από το καβούκι τους!