Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Erasmus & Erasmus for young Entrerpreneurs, Κινητικότητας ... ενημέρωση!




"Το Erasmus είναι ότι καλύτερο και εντονότερο έζησα μέχρι τώρα στη ζωή μου..."

"Με το Erasmus ανοίχτηκε ένας υπέροχος κόσμος πέραν της ελληνικής πραγματικότητας, γεμάτος από εμπειρίες, συγκινήσεις αλλά και μελλοντικές ευκαιρίες όχι μόνο για εκπαίδευση αλλά και εργασία"

"Δεν ξέρω πως θα είχα νιώσει αν δεν είχα πάει Erasmus και συνειδητοποιούσα τί είχα χάσει"

"Είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι η ζωή μου άλλαξε πορεία μετά το Erasmus, πορεία προς το πολύ πολύ καλύτερο!"

"Ίσως είναι μια από τις λίγες φορές στη ζωή μου που ακόμη και τις όποιες δυσκολίες τις καλοδέχτηκα και τις αντιμετώπισα με χαρά"

...είπαν κάποιοι από αυτούς που ευτύχησαν να πάνε Erasmus!
Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες (έλα?) και πολλά πράγματα που πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα ή τουλάχιστον εύκολα να πραγματοποιηθούν σήμερα φαντάζουν από πολύ δύσκολα μέχρι και "..ίσως το εγγόνι μου"! Ένα από αυτά είναι οι σπουδές στο εξωτερικό. Θυμάμαι ότι μερικά χρόνια πριν, κάθε Πάσχα, καλοκαίρι και Χριστούγεννα όλο και κάποιοι φίλοι μας γυρνούσαν από το εξωτερικό όπου σπούδαζαν. Τα αεροδρόμια αυτές τις μέρες θύμιζαν Αυγουστιάτικο ΣΚ στις παραλίες. Δεν είναι όμως έτσι πια...από τη μια μπορείς να πεις ότι είναι καλό γιατί υπάρχουν πολύ καλά ελληνικά πανεπιστήμια (το οποίο ισχύει) αλλά δυστυχώς πολλοί νέοι πια δεν έχουν την επιλογή να επιλέξουν το καλύτερο για αυτούς αλλά περιορίζονται σε εγχώριες επιλογές (αν υπάρχουν και αυτές) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική.

Εδώ έρχονται δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα, ουσιαστικά δύο παραλλαγές της ίδιας ιδέας: το Erasmus και το Erasmus for Young Entrepreneurs.


Είναι γεγονός ότι πηγαίνοντας στο εξωτερικό διανύοντας μια περίοδο σπουδών αποκτάς εμπειρίες, ζεις την περιπέτεια, γνωρίζεις νέους φίλους και έρχεσαι σε επαφή με εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών.


Ταυτόχρονα όμως με την εμπειρία, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι προοπτικές εύρεσης εργασίας αυξάνονται αισθητά για κάποιον που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Πρώην φοιτητές του ERASMUS και κυρίως όσοι έμειναν για μεγάλο διάστημα έξω (6-12 μήνες), συχνά επιτυγχάνουν βρίσκοντας εργασία που σχετίζεται με ικανότητες που αποκτώνται ή ενισχύονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, όπως γλωσσικές δεξιότητες, γνώσεις για το σύστημα της χώρας που τους φιλοξενούσε, πολύ καλή εξοικείωση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής. 'Oταν γνωρίζεις τον κόσμο έξω από την πατρίδα σου ανοίγουν οι ορίζοντές σου, σκέφτεσαι διαφορετικά και αυτό μας χρειάζεται αυτό τον καιρό!

Όσον αφορά στο Erasmus για νέους επιχειρηματίες, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να δουλέψουν σε μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τομέα που σχετίζεται με τη δική τους ιδέα ή επιχείρηση. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που κάποια στιγμή θα βελτιώσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που είναι εξαιρετικά αγοραφοβική!

Γιατί λοιπόν ο δήμος, στα πλαίσια των δυνατότητων επιμόρφωσης, των ημερίδων που μπορεί να διοργανώσει, των διαθέσιμων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την κινητικότητα και επιχειρηματικότητα που μπορεί να ενεργοποιήσει, δεν οργανώνει μια εκδήλωση ή ακόμα καλύτερα μια υπηρεσία (δεν έχει κόστος, υπάρχουν δυνατότητες επιδότησης - αντιθέτως έχει πολύ μεγάλο κοινωνικό αλλά και πραγματικό κέρδος) που να βοηθάει τους φοιτητές αλλά και τους νέους επιχειρηματίες???

Μόνο για να τσακώνονται για την Αγία Σκέπη, για να δίνουν παρατάσεις στην ανάπλαση (λέμε τώρα!) της Φανερωμένης και για να επισκευάζουν 100 φορές/μήνα τα οχήματα του Δήμου (που παρεπιπτόντως ΑΝ σπάνε, σπάνε επειδή 100 μέτρα δρόμου θέλουν 100 μήνες κατασκευής!) ενεργοποιούνται..όλα τα άλλα είναι περιττά. Άντε τώρα να πείσεις τους καρεκλοκένταυρους για την σημασία της διεθνούς εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κινητικότητας όταν η μοναδική κινητικότητα που τους απασχολεί είναι αυτή των caterpillars και των φορτηγών στα εργοτάξια (a.k.a. Φανερωμένης, Κύπρου, Αγία Σκέπη κτλ) του δήμου, ούτε καν των ποδηλάτων!

Μακάρι να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται όλες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής να αφορούν το δρόμο κοντά στο σπίτι τους, το παρτέρι στο δημαρχείο και τις σημαιούλες στην παρέλαση!

Μήπως όμως τα λέω στο βρόντο...? Ελπίζω πως όχι!
.
P.S. Η ταινία L'auberge espagnole (ή αλλιώς Euroflirt ή El piso de los locos) είναι η πιο αντιπροσωπευτική (ως προς το κομμάτι της εμπειρίας) ταινία για το Erasmus! Σίγουρα πρόκειται για ταινία αλλά είναι πολλά τα ρεαλιστικά στοιχεία που αφορούν στο Erasmus! Μήπως μπορώ να ξαναπάω (...και να ξαναπάω και να ξαναπάω και να ξαναπάω....)???