Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

560 υποψήφιοι ... από όλα έχει ο μπαξές!



Ως βέρος Χολαργιώτης τυγχάνει να γνωρίζω πολλούς από τους υποψηφίους για αυτό και είπα να χαζέψω τα ονόματα να δω ποιοί φίλοι και γνωστοί ζητούν την ψήφο μου. Πολλοί από αυτούς βέβαια φρόντισαν να με ενημερώσουν πολύ πριν δω τις λίστες των δημοτικών παρατάξεων. Βλέποντας λοιπόν τις λίστες παρατήρησα τα παρακάτω:


- Υπάρχουν "δημοτο-κλίκες" που κρατάνε χρόνια. Νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις η κάθοδος στις εκλογές λειτουργεί ως υποκατάστατο καφενείου. Κάποιοι αρνούνται να πάνε καφενείο μήπως και τους πουν γέρους για αυτό και αποφάσισαν να κάνουν το δημοτικό συμβούλιο καφενείο. 

- Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιχειρηματίες και συνειδητοποίησαν ότι η εμπλοκή τους στα δημοτικά ενδέχεται να δώσει ώθηση και στα επαγγελματικά τους. Αυτό φυσικά δεν μπορώ να το αποδείξω κάπως αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις νομίζω ότι είναι περισσότερο από εμφανές. 

- Όπως έχω ξαναπεί, σε αυτές τις εκλογές λειτούργησε η ποσότητα έναντι της ποιότητας. Επειδή οι υποψήφιοι δήμαρχοι φοβήθηκαν ότι δεν μπορούν να πείσουν με τις θέσεις τους, αποφάσισαν να συνθέσουν πολυπληθείς λίστες μπας και μαζέψουν ψήφους από γνωστούς και φίλους των υποψηφίων. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν δεν μου αρέσει αυτό δεν μπορώ να τους κατηγορήσω μιας και τα κριτήρια των ψηφοφόρων, ειδικά στις δημοτικές εκλογές, είναι λίγο απροσδιόριστα. Δηλαδή, ενδέχεται κάποιος να προτιμήσει τον λιγότερο καλό υποψήφιο ο οποίος είναι γείτονας και μπορεί να βοηθήσει να φύγει ο κάδος κάτω από το σπίτι του από τον καλύτερο υποψήφιο τον οποίο όμως δεν γνωρίζει προσωπικά. 



- Είναι εμφανές στις περισσότερες λίστες ότι υπάρχουν δύο συγκατοικούσες ομάδες υποψηφίων, οι νεότεροι και οι γηραιότεροι. Για κάθε μια από τις δύο ομάδες, η ύπαρξη της άλλης είναι αναγκαίο επικοινωνιακό κακό για χάρη της δημοτικότητας της παράταξης. Το κακό είναι ότι η "διαμάχη" αυτή φαίνεται στα δημοτικά συμβούλια ... generation gap το λένε στο χωριό μου, ένα κενό που κανένας δεν δείχνει να θέλει να περιορίσει. 

- Στην πλειονότητα των σύντομων βιογραφικών των υποψηφίων υπάρχει μια ωραιοποίηση σε συνδυασμό με επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων. Ξαφνικά νιώθω ότι το χωριό μας είναι η Silicon Valley, το MIT, η NASA, το CERN και η Οξφόρδη μαζί. Και πως τα φέρνει η ζωή και μόλις εκλεγούν οι super διανοούμενοι στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο γίνεται της #%#^*%!

- Οι περισσότεροι Παπαγιώτες υποψήφιοι προσπαθούν να "περάσουν" ως υπερδημοτικοί γιατί ξέρουν ότι οι Χολαργιώτες δεν θα ψηφίσουν εύκολα Παπαγιώτες μετά τα χάλια της τελευταίας πενταετίας. Πολλοί από τους εν λόγω υποψηφίους "ξεθάβουν" Χολαργιώτικές στιγμές από τη ζωή τους που όμως δεν πείθουν (ελπίζω).

Αυτές είναι οι γενικές παρατηρήσεις που έκανα. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από τους συγχωριανούς μας έχουν εντοπίσει αντίστοιχα παραδείγματα. Ελπίζω να θυμόμαστε τα παραπάνω την Κυριακή όταν θα πάμε να ψηφίσουμε.