Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Και το λογότυπο με απευθείας ανάθεση;;;


Είδα στο myxolargos.gr το post σχετικά με την απευθείας ανάθεση (και εδώ!) του σχεδιασμού του λογοτύπου του νέου δήμου και πολύ ξενέρωσα!


Μπορεί ο εν λόγω καλλιτέχνης να είναι ο καλύτερος που υπάρχει, δεν θα διαφωνήσω, αλλά δείξε (προσπάθησε τουλάχιστον) ότι υπάρχει διάθεση συμμετοχικής δημοκρατίας σε κάποιες διαδικασίες στο χωριό μας. Με χαρά διάβασα στο εν λόγω post ότι υπήρξαν κάποιες καινοτόμες προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο αλλά για άλλη μια φορά επικράτησε ο "νέος", φρέσκος" και πάνω από όλα "δημοκρατικός" λόγος. Μπορεί να ψηφίστηκε η επιλογή της απευθείας ανάθεσης από κάποια πλειοψηφία (που εδώ και καιρό δείχνει ότι διαθέτει το θάρρος της γνώμης της σε πολλά θέματα) αλλά τί πιο δημοκρατικό από το να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για το λογότυπο όπου θα ψηφίσουν οι δημότες για το νέο logo;;;
 
Θα μπορούσε στον διαγωνισμό να συμμετέχει και ο εν λόγω καλλιτέχνης ή ακόμα και να ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων που θα ανέβαιναν σε δημόσια διαβούλευση!
 
Όταν διάβασα στο post ότι το logo θα προκύψει "με τη συνεκτίμηση στοιχείων που σχετίζονται με την ιστορία, τη μυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών" κατάλαβα που θα οδηγηθούν τα πράγματα.
 
Πολύ φοβάμαι, και μακάρι να βγώ ψεύτης, πραγματικά ΜΑΚΑΡΙ, ότι το νέο logo θα βρωμοκοπάει ναφθαλίνη, λόξα και κάλλο! Η μοντέρνα προσέγγιση νέων καλλιτεχνών αλλά και η εμπειρία μεγαλύτερων δημιουργών θα έδινε τη δυνατότητα στον κόσμο να ψηφίσει ανάμεσα σε πραγματικές και ανεξάρτητες προτάσεις. Λες η δημοτική αρχή να φοβάται μήπως το νέο logo δεν είναι αντάξιο του Τατοίου ή των Βερσαλλιών;  
 
Και πραγματικά μην ακούσω καμιά παπάτζα ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης θα το κάνει αφιλοκερδώς (που πραγματικά το πιστεύω ότι δεν θα πάρει φράγκο) και για αυτό επιλέχτηκε η απευθείας ανάθεση σε αυτόν γιατί ένα βραβείο €1000-€2000 δεν θα έβαζε μέσα τον δήμο. Εδώ μοιράζει απευθείας αναθέσεις στους ίδιους και τους ίδιους, πληρώνει χρυσό το ράβε-ξήλωνε στα μισά πεζοδρόμια του Δήμου και "επισκευάζει" το κάθε όχημα του Δήμου 10 φορές τον χρόνο. Τουλάχιστον αυτά τα χρήματα ενδεχομένως να πήγαιναν σε κάποιον καλλιτέχνη που θα τα είχε μεγαλύτερη ανάγκη και συγχρόνως θα ενίσχυε την κοινωνική συμμετοχή στα του Δήμου. Δείξε ρε φίλε ότι υπολογίζεις την γνώμη και το γούστο των δημοτών σου, τουλάχιστον προσπάθησε!
 
Νομίζω ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας γιατί εμείς ψηφίσαμε αυτούς τους δημοτικούς προύχοντες ... αλλά που θα πάει, δεν θα σκάσουν οι επόμενες εκλογές; Το πρόβλημα είναι πόσο αργά θα είναι τότε και πόσο εύκολο θα είναι να σώσεις την κατάσταση! Τί άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα μαγαζάκι εκεί ψηλά στην Περικλέους που σολάρει άσχημα και καταστρέφει ότι είχε φτιαχτεί τόσα χρόνια.
 
Τί να πεις; Άντε να δούμε τι θυρεό θα μας φορέσουν!