Τις προάλλες πέτυχα την ανακοίνωση του Δήμου για τα επιμορφωτικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου. Αφού χάζεψα λίγο τις ανακοινώσεις συνειδητοποίησα ότι ήταν μια από τα ίδια. Προγράμματα που μαζεύουν τους ίδιους και τους ίδιους λίγους χωρίς καμία ουσιαστική ανανέωση. Ενώ θα μπορούσαν αυτά τα προγράμματα να προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο και κυρίως νέους, συντηρούνται από 5-10 νοματαίους δίνοντας εικόνα διάλυσης. Εννοείται ότι δεν είναι όλα έτσι, υπάρχουν κάποια λίγα προγράμματα που είναι πολύ καλά (βλέπε θεατρικό εργαστήρι) αλλά η πλειονότητα φυτοζωεί.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος είναι να λάβει σοβαρά υπόψιν το τι θέλει ο κόσμος. Πώς θα γίνει αυτό; Όπως γίνεται στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού εδώ και δεκαετίες. Η διαδικασία είναι απλή και χωρίς κόστος για τον Δήμο. Αυτό που κάνουν τα πανεπιστημια του εξωτερικού με τα αντίστοιχα προγράμματα (clubs & societies) είναι να διοργανώνουν μια εκδήλωση γνωριμίας και προεγγραφών (open day) όπου παρουσιάζονται οι υποψήφιες για υλοποίηση δραστηριότητες από τους εκπαιδευτές και προσδιορίζεται ο ελάχιστος αριθμός εγγραφών που απαιτείται για να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα. Όσα δραστηριότητες μαζέψουν τα απαιτούμενα άτομα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα υλοποίησης. Αφου οριστικοποιηθεί η λίστα, ορίζεται μια καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να πληρώσουν την συνδρομή τους όσοι δήλωσαν συμμετοχή στο εκάστοτε πρόγραμμα. Αν τελικά καλυφθεί και οικονομικά ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων το πρόγραμμα ξεκινάει. Τόσο απλά και χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο. Και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν υπερκαλυφθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών, για κάποιο κέρδος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανταποδοτικά. Έτσι και υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια και υλοποιούνται όλα τα προγράμματα που έχουν πραγματικά ζήτηση και όχι αυτά που ο εκπαιδευτής έχει κονέ στον Δήμο ή αυτά που επιθυμεί ο κύκλος του κάθε δημοτικού προύχοντα.
Εκτός λοιπόν από προπολεμικά και ξεπερασμένα προγράμματα, που και αυτά θα μπορούν να συνεχίσουν αν έχουν ζήτηση, ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει πληθώρα προγραμμάτων που ενδιαφέρουν και τους νέους του χωριού μας όπως: διάφορες πολεμικές τέχνες (Jiu-jitsu, Judo, Tai Chi, Kickboxing κτλ), Capoeira, ποδήλατο (αγωνιστικό και downhill), skating, hiking, αναρρίχηση, τρίαθλο, parkour, κολύμβηση, graffiti, batucada, drums κτλ.
Ακόμα και να μην ξέρει πολλά από αυτά ο κόσμος η σωστή παρουσίαση μπορεί να πείσει πολύ κόσμο να ξεκινήσει ένα καινούργιο hobby. "Εδώ δεν έχουν φώτα τα γήπεδα, θα διοργανώσει σεμινάρια donwhill και figure skating o Δήμος;", θα ρωτήσεις. Ναι, γιατί για αυτά δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα η δημοτική αρχή εκτός από το να βρει έναν ικανό εκπαιδευτή και να διαθέσει ένα χώρο, τόσο δύσκολο είναι;
Το κακό είναι ότι το φετινό πρόγραμμα βγήκε ενώ του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουν γίνει οι εκλογές και πάλι θα μας γράφουν στα παπάκια τους!