Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πολύ καλή πρωτοβουλία αλλά...


Τις προηγούμενες ημέρες έπεσα πάνω στην παραπάνω αφίσα σχετικά με την συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά του Δήμου μας οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το νέο σχολικό έτος. Μέχρι εδώ πολύ καλά και ένα μεγάλο μπράβο για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Αυτό όμως που δεν μου άρεσε καθόλου είναι το γεγονός ότι με υποχρεώνεις να αγοράσω τα σχολικά είδη που θα προσφέρω από συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία. Ο σκοπός της εν λόγω κίνησης δεν είναι να βοηθηθούν τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά τα παιδιά που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ξεκινήσουν απροβλημάτιστα της νέα σχολική χρονιά. 

"Για την εξυπηρέτηση αυτών που θέλουν να προσφέρουν", θα μου πεις γίνεται αυτή η κίνηση. Θα συμφωνήσω εν μέρει καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο 'Ελληνας θέλει σπρώξιμο και να του φέρεις κάτι στο πιάτο για να το κάνει. Έλα όμως που τα γειτονιακά βιβλιοπωλεία είναι αισθητά ακριβότερα από μεγάλα πολυκαταστήματα (για να μην παρεξηγηθώ, δεν τους κατηγορώ. Γνωρίζω ότι σε αναγωγή, το κόστος (οριακό, μέσο, μέσο μεταβλητό κτλ) συντήρησης ενός καταστήματος στον Χολαργό είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό ενός πολυκαταστήματος (οικονομίες κλίμακας & φάσματος)).

Αυτό που προτείνω, και με δεδομένο ότι πολλοί γονείς θα προσπαθήσουν να προμηθευτούν φθηνότερα σχολικά είδη για τα παιδιά τους από τα γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα, είναι να υπάρξει και ένας χώρος όπου θα μπορούν να φέρνουν όσοι θέλουν σχολικά είδη που έχουν προμηθευτεί από άλλη πηγή. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει αυτούς που ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια είναι να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερα είδη και όχι να βοηθήσουν τα εμπλεκόμενα βιβλιοπωλεία να τζιράρουν. 

Για να μην παρεξηγηθώ επαναλαμβάνω ότι πρέπει να διατηρηθούν τα ειδικά κουτιά στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς αλλά όχι μόνο αυτά. Επίσης δεν κατηγορώ κανένα επαγγελματία ότι θέλει να εκμεταλευτεί την εν λόγω πρωτοβουλία, απλά παραθέτω το γεγονός ότι η τοπική "σχολική" αγορά είναι αναπόφευκτα ακριβότερη από διάφορα μεγάλα πολυκαταστήματα και αν θέλουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να επιτρέψουμε και προσφορές από βιβλιοπωλεία και καταστήματα εκτός της λίστας.