Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Νεράντζια και αναλογιστικές μελέτες - πόσο άσχετα είναι μεταξύ τους?


Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρώτο post εδώ (φαντάζομαι συμπτωματικά τελείως) έγινε μια προσπάθεια να καθαριστούν τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι (αλλά όχι το γήπεδο του τένις) από τα νεράντζια. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πέσει ήδη και άλλα νεράντζια, πολλά μάλιστα.
Από όσο γνωρίζω, τα προηγούμενα χρόνια καθάριζαν τις νεραντζιές (εκτός και αν κάνω λάθος και απλά οι οδοκαθαριστές πραγματικά καθάριζαν τα πεζοδρόμια συστηματικά, δύσκολο όμως) αλλά φέτος απέχουμε πολύ από την κατάσταση αυτή. Βλέπεις η καινούργια δημοτική αρχή πιστεύει ότι προηγείται η Κηπούπολη και όχι ο ταπεινός Χολαργός.


Η αλήθεια είναι ότι αν θέλει να διαχωρίζει έτσι τις περιοχές, μπορεί πολύ απλά να προβεί σε αναλογιστικές μελέτες και να χρησιμοποιεί τα δημοτικά τέλη που προέρχονται από τη Δόξα και το Κάλλος στους δρόμους της Κηπούπολης και αντίστοιχα να κάνει με τον Χολαργό. Έλα όμως που αυτές οι αναλογιστικές μελέτες θα αποκαλύψουν το γεγονός ότι η Λόξα και ο Κάλος δεν θα μπορεί να φτιάξει ούτε ένα πεζοδρόμιο μόνο με τα δικά της έσοδα.

Πρόταση: Να προβεί ο Δήμος σε αναλογιστικές μελέτες και να εισάγει ένα ισοζύγιο πληρωμών ανάμεσα στους δύο πρώην Δήμους ώστε να φαίνεται σαφώς τί ποσοστό των έσόδων χρησιμοποιεί ο κάθε πρώην Δήμος.

Αν γίνει αυτό όμως πώς θα μπορεί ο πρώην καραβανάς να παίρνει από την Χολαργιώτικη τσέπη και να τα σπρώχνει στο Κάλλος? Ας μας ακούσουν οι Χολαργιώτες δημοτικοί σύμβουλοι και ας κάνουν κάτι. Μια αναλογιστική μελέτη σε επίπεδο δήμου μόνο δύσκολη δεν είναι, ειδικά στον κλάδο των εσόδων όπου οι πιστώσεις είναι σαφώς προσδιορισμένες. Τώρα για τις δαπάνες μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά σίγουρα θα ξεκινήσει ένας μπούσουλας που θα φωτίσει λίγο τις αλλαξοτσεπιές! Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί, ακόμα και εθελοντικά (και χωρίς απευθείας ανάθεση) κόσμος, αναλογιστές και μη, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Δήμο να καταρτίσει αυτές τις μελέτες. Αν γίνει πρόταση στο Δήμο ότι αυτές οι μελέτες θα γίνουν χωρίς (ή στη χειρότερη με ελάχιστο) κόστος τότε, προς αποκατάσταση της "αδικίας" που βιώνει ο δήμαρχος  ο οποίος υποστηρίζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει,  θα "διασκεδαστούν" (λέμε τώρα)  οι "κατηγορίες" ότι υπάρχει άνιση αξιοποίηση των εσόδων υπέρ του Κάλλους. Πιστεύω ότι η Δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να αρνηθεί μια τέτοια πρόταση προς αποκατάσταση υπολήψεων!

Πότε, πείτε μου πότε ψηφίζω για νέο δήμαρχο?!

Αναλογιστική: Στις μέρες μας, πέραν του κεντρικού ρόλου της Αναλογιστικής επιστήμης στα προφανή πεδία εφαρμογής της, δηλαδή στις γενικές ασφαλίσεις, στις ασφαλίσεις προσώπων και στην κοινωνική ασφάλιση είναι ουσιαστική και εκτενής η αναλογιστική δραστηριότητα σε πλήθος άλλων τομέων όπως η δημογραφία, η πληθυσμιακή θεωρία, η ταξινόμηση κινδύνων, η μοντελοποίηση και εκτίμηση κινδύνων που εμπλέκονται στην επενδυτική και χρηματοοικονομική δραστηριότητα κ.α. (πηγή: βικιπαίδεια)